İletişim için mail atabilirsiniz. Sadece siparişleriniz için Tel: 506 263 98 08|siparis@etoburbitkim.com
Sarracenia Bakımı 2017-04-09T22:35:23+02:00

Sarracenia Bakımı

Sarracenia Sulama

Sarraceni Sulama yaparken dikkat etmeniz gereken bir kaç ufak detay vardır. Sarracenia’nın bu isteklerini göz önüne alırsanız bitkiniz çok sağlıklı bir şekilde gelişecektir.

Mutlaka saf su ve türevlerini kullanın. Yağmur suyu, RO suyu, Deiyonize su, klima suyu, akü ve ütü suyu vb idealdir. Bitkinin torfunu her zaman nemli tutun ve kabın içinde her zaman su bulundurun. Sarracenia diğer etobur bitkilere göre suyu daha çok sever o yüzden etobur bitki saksınızın altında mutlaka kab olsun. 3-4 santim derinliğinde su  koyabilirsiniz. Aşırı sıcak yaz aylarında bunu biraz daha artırabilirsiniz

Etobur bitkileriniz için ve tabiki de Sarracenia için asla çeşme suyu kullanmayın çünkü çeşme suyu bitkinizi bir kaç haftada öldürecek kadar çözünmüş mineral bulundurur.

sarracenia sulama

Sarracenia Işık

Sarracenia aşırı gün ışığı seven bir etobur bitkidir. Ne kadar çok güneş ışığı görürse o kadar iyi büyüyecektir. Balkonda ya da güneş gören bir pencerede yetiştirmelisiniz. Güney cephe pencere Sarracenia için idealdir. Sarracenia’nın yeterli ışık almadığının bir göstergesi ibriklerinin, gevşek olması ve renklerinin canlı olmamasıdır. İbrikler kendi ağırlığını taşabilecek güçte olmalıdır.

 

Sarracenia purpurea,S. psittacina, veS. rosea gibi türler genelde terrariumda yaşayabilirler. Kısa oldukları için doğal ortamlarında güneş ışığından, uzun ibrikliler gibi faydalanamazlar. Bu yüzden daha az ışıkta da yaşayabilirler. Ayrıca tohumdan büyütecekseniz bitki 1-2 yaşına gelene kadar terrarium ideal olacaktır.

sarracenia ışık

Sarracenia Toprak ve Saksı

Sarracenia Toprak

Sarracenia, mineralsiz ve asidik torf olduğu sürece, torf konusunda seçici değildir. 1:Peat Moss 1:Perlit ya da 1:Peat Moss 1:Silika kumu kullanabilirsiniz.
Eğer bahçe toprağı kullanırsanız bitkiniz kısa sürede ölecektir. Mutlaka ve mutlaka etobur bitkiler için özel olan torftan kullanın. (Peat moss)
Bitkiyi torfa ekerken rizomun(soğanın) bir kısmı dışarıda kalacak şekilde ekin. Bu sayede bitkinin gelişimi hızlanacak ve yeni ibriklerin oluşması sağlanacaktır.

Sarracenia Saksı

Bitkinin daha iyi gelişmesi için her yıl bitkinin toprağını değiştirin. Eğer gerekli ise daha büyük saksıya ekin. Torfu değiştirmek torfun asitliğini düzenler, hava akımını artırır ve bitkinizin daha sağlıklı büyümesine katkıda bulunur.
Kış bakımından sonra, baharın başlangıcında saksıyı değiştirmek en ideal olandır. Genel olarak bitkinin saksısını istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz.
Yeni bir saksı seçerken bir öncekinden daha derin olmasına dikkat edin. İbrikli bitkilerde eğer kökün büyümesi için yeterli alan olursa bitki daha hızlı büyüyecektir. Ayrıca büyük saksı kış sırasında bitki için faydalı olacaktır.

Sarracenia toprak

Sarracenia Sıcaklık ve Nem

Sarracenia, yüksek sıcaklıklara dayanıklı olan bir bitkidir. Anavatanında genellikle sıcaklıklar 32°C’nin üzerine çıkabilir. Ama tabiki doğal ortamında bitkinin bulunduğu toprak sıcaklığı, daha düşüktür.

 

Bitkiyi sıcak bir yerde yetiştiriyorsanız torfunun sıcaklığına dikkat etmelisiniz. Bunun için de bitkiyi torfun üzerinden sulayarak köklerin aşırı ısınmasını engelleyebilirsiniz. Eğer torfun sıcaklığı 40°C’nin üzerine çıkarsa hemen önlem almasılınız. Gün içerisinde sıcaklığın 45°C’yi aşmamasına dikkat ediniz.

Bitkinin büyümesi için nem gerekli değildir.

Sarracenia toprak

Sarracenia Besleme

Birçok yetiştirici, bitkilerini beslemeyi sevse de bu bir şart değildir. Etobur bitkiler kendi besinini kendisi yakalayacaktır. Eğer yinede beslemeyi tercih ediyorsanız, yeni yakaladığınız böcek ile besleyin. Ayrıca kış bakımı sırasında besleme yapmamalısınız.

Sarracenia yaz aylarında tam bir sinek ve arı katili oluyor. Balkon yetiştirdiğiniz taktirde ibrikleri avları ile dolup taşacaktır.

Sarracenia besleme

Sarracenia Dormancy Kış Bakımı

Kış Bakımı

Sarracenia yılın birkaç ayı dinlenmelidir. Günler kısalmaya ve havalar soğumaya başlayınca, bitki büyümeyi yavaşlatır. Kış bakımı sırasında bitki serin tutulmalıdır. Bitki hafif donları atlatmasına rağmen yine de donmasına izin vermeyiniz. Kışın ılıman iklimlerde bitkinizi balkonunuza bırakabilirsiniz. Eğer kış, bulunduğunuz iklimde çok ağır geçiyorsa kapalı bir balkonda ya da ısıtmadığınız bir odanız varsa orada da bakabilirsiniz. Sıcaklık 0°C – 10°C arasında olmalıdır. Kış bakımı sırasında bitki çok fazla sulanmamalıdır. Ancak asla bitkinin torfunun kurumasına izin verilmemelidir.

Kış sırasında bitkinin bazı ibrikleri kararacaktır. Kış sonuna kadar, kararan ibrikleri olduğu gibi bırakın. Kış bitiminde baharda kararan ibrikleri kesin. Kararan ibrikleri keserek altta kalan kısma gün ışığı gelmesini sağlarsınız. Bahar geldiğinde tekrar bitkinizi sıcak bir yere alın.

Sarracenia dormancy kış bakımı