İdeal koşullar altında, Pinguicula yetiştirmek çok kolaydır. Ancak her canlı gibi bazı durumlarda hastalıklarla karşılaşabilirsiniz.
Alg ve Mantar:
Alg ve mantar aşırı sıcak, yüksek nem veya hava sirkülasyonu eksikliğinden olur. Eğer torf yüzeyinde oluşursa, yüzeyden kolaylıkla alabilirsiniz. Eğer çok ilerlemiş ise Pinguicula’yı tekrar ekip sulamayı azaltın ve hava sirkülasyonunu artırın. Ancak mantarı engellemek için ilaç kullanmayın.
Yaprak yanması ve ölümü:
Yapraklar yaşlandıkça ölmeye başlar. Bu gayet normal bir süreçtir. Bu durumu yaprakların kurumasından ve küçülmesinden anlarsınız. Ölecek olan yaprak genelde torfa yakın bulunur ve rozetten uzaktır. Eğer rozete yakın yaprak ölüyorsa büyük ihtimalle yaprağın kurumasındandır. Yaprak kuruması genellikle yaprağın ıslanmasından ya da direk günışığı ve aşırı ısıdan dolayı olur.
Yaprak kavrulmasından kap metodu kullanarak kaçınabilirsiniz. Kap metodunu, saksıyı bir kap içine koyarak ve kabın içine 1-3 santim su koyarak oluşturabilirsiniz.
Kök ve Rozet Çürümesi:
Bu sorun çok fazla sulamadan ya da torfun havalandırmasının az olmasından kaynaklıdır. Bu problemden, suyun nem oranını iyi ayarlayarak kolayca kaçınabilirsiniz. Torfunuzda silika kumu ya da perlit gibi havalandırma sağlayacak maddeler kullanmalısınız. Perlit, silika kumu ve diğer havalandırma sağlayacak maddeler sıkıştırmayı azaltacaktır.
Kök çürümesini bitkinin büyüme hızını gözlemeyerek anlayabilirsiniz. Eğer bitkiniz oldukça yavaş büyüyorsa, bitkinizin kökünü kontrol etmelisiniz. Eğer kök kahverengi ve jelimsi kıvama geldiyse çürüme başlamış demektir. Rozet çürümesini de bitkinin yapraklarının ucuna ya da rozetin merkezine bakarak anlayabilirsiniz. Eğer farklı bir renkte jelimsi bir kıvama geldiyse çürümeye başlamış demektir.
İki hastalıkta da etkilenen parçaları keserek kurtulabilirsiniz. Parçalardan kurtulduktan sonra bitkiyi temizleyin ve kurulayın. Temiz torfun içerisine yerleştirin ve az sulayın. Bitkinin tekrar toparlanması zaman alır ama eğer ilerlememişse çok ciddi bir sorun değildir. Eğer bitkinin öleceğini düşünüyorsanız sağlıklı yaprakları çekip koparın ve onlardan tekrar üretmeye çalışın.
Kararmış Kalp Hastalığı:
Bu hastalığın oluşma sebebi Fusarium adlı mantardır. Normalde bu mantar bitkiler için zararsızdır ancak iplik kurtları saldırdığı zaman tamamen öldürücü olurlar ve bir kaç gün içinde bitkinizi öldürebilirler. Etkilenen bitkinizde birkaç tane canlı yaprak kalabilir. Onları alıp çoğaltmayı deneyebilirsiniz.
Terrarium gibi sıcak, hava sirkülasyonu olmayan ortamlarda iplik kurdu nüfusu hızlı bir şekilde artabilir. Kurtlar yemek ararken köke doğru yönelirler bu da Fusarium için kökten içeriye girmek için fırsat sağlar. Mantar içeri girdiği zaman bitkiyi tamamen sarar.
Eğer yapraklar soluk yeşile dönüyor, mukus tabakası azalıyorsa, buruşmaya başladıysa ve güçlerini kaybediyorsa anlayın ki kararmış kalp hastalığına yakalanmış olabilir. Eğer bitkinizi saksıdan çıkarırsanız kökün kahverengi ya da siyah renge döndüğünü görürsünüz. Rozetin merkezi de siyaha dönüşüp en sonunda buruşup tamamen ölecektir.
Bu hastalıktan kaçınmak tedavi etmekten daha kolaydır. Kaptaki fazla sudan kurtulun (Fusariumspores su içerisinde dolaşabilir) ve bitkiyi yeni bir saksıya ekin, fazla sulamayın, hava sirkülasyonunu sağlayın. Kaba su eklemeden önce kaptaki suyun tamamen kurumasına izin verin.
Eğer bu hastalığa yakalanan bitkinizin içinde bulunduğu kapta başka bitkilerde varsa, kaptaki tüm bitkileri tek tek yeni toprak karışımına ekin. Kabı tekrar kullanmadan önce tamamen kurutun ve Fusarium öldürmesi için elinizde varsa mantar ilacı kulanın. Kabı iyice yıkayarak tamamen kuruduğundan emin olun. Daha sonar tekrar kullanabilirsiniz.
Kararmış kalp hastalığını tedavi etmek biraz karışıktır. Hastalığı tedavi etmek için mantar ilacı kullanmak bitkinize ciddi zararlar verebilir. Hydrogen Peroxide (H202), Benlate, Oxyquinoline Potassium Sulfate kullanılabilir ama kullanmadan önce dikkatli araştırma yapmak gerekir.
Bazı yetiştiriciler bu hastalığı atlatmak için bitkinin toprağının tamamen kurumasını sağlarlar, ama bu da bitkinin kış hazırlığına girmesini tetikleyebilir. Ayrıca hastalıktan etkilenmiş tüm yaprakları ve kökü temizleyip bu yolu denerseniz başarı oranınız daha çok artacaktır.