Pinguicula Bakımı
Pinguicula bakımı kolay olan etobur bitkiler arasındadır. Bitkinin sulamasına, toprağına ve aldığı ışığa dikkat edildiği sürece çok sağlıklı bir etçil bitkiniz olur. Görünüş olarak sukulentlere benziyen bu etobur bitki muhteşem bir avcıdır. Pinguicula bakımı doğru yapıldığı taktirde üzerindeki yapış yapış olan mukus tabakasını sürekli üretir. Bu sayede sürekli yeni avlar yakalayabilme şansı vardır.
Pinguicula Bakımı
Pinguicula bakımı ile ilgili sorularınız varsa foruma girip sorularınızı sorabilirsiniz.
Pinguicula Sulama
Mineralsiz su tüm türler için olmazsa olmazdır. İdeal sulama zamanınızı deneye deneye bulmalısınız. Genelde haftada bir sulama idealdir. Nem oranı, buharlaşma oranı ve kullandığınız toprak karışımı bitkinize ne kadar su vermeniz gerektiğinde büyük rol oynar. Yapmanız gereken yaz boyunca toprağı ıslak değil, nemli tutmaya çalışmaktır. Kışın sukulent yaprakları çıkınca sulamayı 2-3 haftada bir kere olacak şekilde iyice azaltın..
Pinguicula Toprak ve Saksı
Pinguicula Toprak
Diğer etobur bitkilere nazaran Meksikan Pinguicula boşluklu, alkalin toprak tercih eder. Doğal ortamlarında; kayaların ve taş parçalarının arasında yaşarlar.
Peat, perlite, silika kumu, pomza, vermilikut ve lava taşı karışımı Meksikan Pinguicula için tercih edilir. Karışımdan ziyade ayrı ayrı da kullanabilir. Örneğin bu türü sadece perlite içerisinde yetiştirebilirsiniz. Ancak bu bitkileri sadece ölü ya da canlı sphagnum moss içinde yetiştirmek tavsiye edilmez. Çünkü Pinguicula da kök çürümesi diğer etobur bitkilerden daha fazla görülür. Perlit ve vermikülit kullanacaksanız etraflarındaki tozlardan kurtulduğunuza emin olun.
Ayrıca içinde gübre bulunan tüm torf karışımlarından da uzak durun!
Örnek Kolay Hazırlanabilen Toprak Karışımları
1:Peat Moss 1:Perlit
1:Peat Moss 1:Perlit 1:Silika Kumu
5:Peat Moss 3:Perlit 2:Silika Kumu
Pinguicula Saksı
Plastik saksılar Pinguicula için idealdir.
Kökleri kısa olduğu için çok derin saksılara ihtiyaç yoktur.
Pinguicula Işık
Olabildiğince gün ışığı vermeye çalışın ancak direk yakıcı güneşten uzak tutun. Güney cephe olan bir pencere önü, iyi bir konum olacaktır. Eğer bu mevcut değil ise doğu ya da batı cephe pencereye de koyabilirsiniz.
Pinguicula Yapay Işık
Doğal günışığı yeteri kadar sağlanamıyorsa, yapay ışıklandırma çok yararlı olacaktır ve inanılmaz sonuçlar verebilir. Hatta etobur bitkilerde ki gizli renkleri ortaya çıkartabilir. Pinguicula gizli renkler konusunda ünlüdür. Eğer doğru ışıklandırma verilirse, birçok Pinguicula türü canlı ve görkemli pembe ve mor renkler üretecektir. 16 saatlik yapay ışıklandırma kullanabilirsiniz.
Pinguicula Kış Bakımı Dormancy
Yılın soğuk aylarında Meksikan Pinguicula, sinek böcek yakalayan ve yapış yapış olan mukus tabakalı etobur yapraklarını üretmeyi bırakarak, mukus bulundurmayan küçük yapraklar olan sukulent yapraklarını üretir. Bu tamamen bitkinin kendisini kışa karşı koruma amaçlı yaptığı doğal bir süreçtir. Eğer bu süreçte uygun bakım yapılmazsa, tohum üretmeyebilir veya ölebilir.
Bu süreçte bitkiye verilen su miktarı azaltmak gerekiyor. Ayrıca bitkiye yem veriyorsanız onu da kesmeniz gerekiyor. Şayet bitkiniz yapay ışıklandırma altındaysa ya da yeteri kadar ışık ve sıcaklık varsa bitki dormancy’e girmeyebilir. Eğer dormancy’e girmiyorsa bitki bu şekilde devam etmesinde sakınca yoktur.
Eğer elinizdeki Pinguicula Temprate tür iste bitkiyi dormancy sokmalısınız. Bu süreci bitkiye yaşattırmak kolaydır. Tek yapmanız gereken ışık süresini, sulamayı ve yemi azaltmak olacaktır. Bitkiye zaten pencere önünden bakıyorsanız doğal olarak ışık süresi azalacaktır bu yüzden tek yapmanız gereken sulamayı kısmak olmalıdır. Eğer yapay ışıklandırma altında bakıyorsanız ışık süresini azaltınız.
Sıcaklık azalması kışa hazırlık için yardımcı olabilir ama sulama ve ışık süresi kadar kritik değildir. Kışın önemli olan, bitkinizi dondurucu soğuklara karşı korumanızdır. Eğer çok nemli ortamda bakıyorsanız kış boyunca sulamayı kesebilirsiniz ancak nem oranı az bir iklimdeyseniz arada bir sulamalısınız.
Yapraklarının şeklinin değişmesiyle ve mukus üretmeyi kesmesiyle bitkinizin artık kışa hazırlık yaptığını anlarsınız. Kışa girdiği zaman birkaç sukulent yaprağını çekip kopartarak yeni bitkiler üretmeye başlayabilirsiniz.