Drosera Petiolaris Complex
Uzun zaman boyunca Woolly Sundew olarak tanımlanan tek tür sadece “Drosera Petiolaris” olmuştur. Ancak şimdi, kuzey Avustralyanın sapa ve büyük alanlarında keşfedilen birçok yeni Drosera türü ile heyecan verici gelişmeler kaydedilmiştir.
Bu türün çoğu hala gizemli ve nadirdir. Sadece bir kısmı yeni yeni tanımlanmaya ve isimlendirilmeye başlanmıştır. Yetiştirme teknikleri de araştırılmaktadır.
Bu droseların çoğu sıradışı yaprak sapları ve uzun, ince dokunaçlarla yoğun şekilde kaplanmış yaprak uçlarıyla dikkat çekicidir.
Kuzey Avustralya sıcak tropikal iklime sahip olup 6 ay yağmurlu, 6 ay ise kurak geçmektedir. Bu droselar yağmurlu sezonda suyu emmiş kumlu bölgelerde büyürler. Yılın kurak döneminde toprak suyu çekildiği zaman, kalın yapılar ve sık dokunaçlardan birçoğu ölerek soğan ile kök birkaç ay için kış bakımına girer. Ancak yetiştirmede, ıslak tutulduğu sürece büyümeyi sürdürür.
Drosera Petiolaris Complex Avusturalya’nın kuzey kesiminde yaz aylarında çok yağış alan aynı zamanda aşırı sıcak olan, kış aylında ise az yağış olan ama hala sıcak olan bir bölgede yaşarlar. Yaz aylarında 30 derece civarında sıcaklık isterler ve 18 dereceden düşük sıcaklığı sevmezler. Eğer sıcaklığı ayarlayabilirseniz bu bitkileri yetiştirmek oldukça kolaydır. Drosera Paradoxa ve Drosera Petiolaris bu gruptaki en kolay türlerdendir. Başlangıç olarak bu iki türü tavsiye ediyoruz.
Kuzey Avustralya sıcak tropikal iklime sahip olup 6 ay yağmurlu, 6 ay ise kurak geçmektedir. Bu droselar yağmurlu sezonda suyu emmiş kumlu bölgelerde büyürler. Yılın kurak döneminde toprak suyu çekildiği zaman, kalın yapılar ve sık dokunaçlardan birçoğu ölerek soğan ile kök birkaç ay için kış bakımına girer. Ancak yetiştirmede, ıslak tutulduğu sürece büyümeyi sürdürür.
Bu türü yetiştirmek için toprağın 2 ölçü kum ve 1 ölçü peat moss şeklinde olması önerilir. Canlı bir aydınlatma ile ısıtmalı bir terraryum yada güneşli bir sera kullanılır. İdeal sıcaklık 18-32 C’ dir. Yaprak koparma, bölme ve tohum ile çoğaltılırlar.
Drosera Petiolaris Complex 13 türden oluşur. Tabiki bu türlerin birbirleriyle çaprazlaşması sonucunda da bir çok melez vardır. 13 ana tür:
- fulva
- kenneallyi
- lanata
- ordensis
- paradoxa
- petiolaris
- brevicornis
- broomensis
- caduca
- darwinensis
- derbyensis
- dilatato-petiolaris
- falconeri
Bitkileri orta büyüklükte bir saksıya dikebilirsiniz. Sulama için altta sulama yöntemi olan kap metodu kullanabilirsiniz. Yaz aylarında su seviyesini yüksek tutabilirsiniz ama kış aylarında kaptaki su kuruduktan 2-3 gün sonra az bir su ile sulamanız gerekmektedir.
Bu bitkiler aynı zamanda wolly (yünlü) sundew olarak da adlandırılır. Bunun sebebi ise çoğu türdeki bitkilerin yaprakları beyaz tüylerle kaplıdır. Beyaz tüyler aşırı sıcakta bitkilerin güneş ışığından koruması sağlıyor. Tüyler bitkiyi biraz daha serin tutuyor.
Drosera Petiolaris Complex Çoğaltma
Drosera petiolaris complex bitkileri tohumdan kolaylıkla yetişebilir ama çimlenme için 25-32 derece arasında olması gerekmektedir. Kullandığınız toprak karışımı peat, kum ve silika karışımı olabilir. Tohum elde etmek için farklı iki bitkiyi çaprazlamanız gerekmektedir. Kendi kendilerini dölleyemezler.
Bu bitkileri vegetetif yollarla çoğaltmak biraz zor. Çünkü yaprak kesimi işe yaramıyor. Sinek kapan bitikisinde olduğu gibi yaprak çekerek çoğaltmalısınız. Bazı türler kendiliğinde yeni bitkiler çoğaltabilir.
Aşağıdaki Droseların tümü muhteşem ve eşsizdir. Güçlü hibritleri yaygındır. En popüler formlarından bazıları;
Drosera Petiolaris
Bu orjinal tür 1770 yılında Joseph Banks tarafından keşfedilmiştir. Yağışlı sezon boyunca suyu emmiş yerleri severler. Rozetler, birçok dik uzun yaprak ile 7.5-10 cm civarına ulaşır. Dar yaprak sapına ve oldukça uzun dokunaçlarla kaplı küçük küre şeklindeki kapanlara sahiptir. Çiçekleri koyu pembe renktedir.
Drosera Dilatato Petiolaris
Kuzey bölgelerin kıyılarındaki nemli alanlarda yaygın olarak bulunurlar. Bu tür, orta genişlikte olan küçük yapraklara, kırmızı dairesel kapanlara sahiptir ve yassı bir yapısı vardır. Küme boyutu 30 cm civarına ulaşabilir. Çiçekleri beyazdır.
Batı ve kuzey Avustralya bölgelerinin her ikisinde de bulunan bir Drosera cinsidir. Yaprakları bir rozet içerisinde düzenlenir. Rozetin merkezinden çıkan yeşil yaprak sapı tipik olarak 3-5 mm genişliğindedir ancak değişebilir. Kırmızı etobur yaprakları küçük ve yuvarlaktır ve çoğu toprak yüzeyinde bulunur. Çiçek salkımları uzunluğu 18 cm’dir ve beyaz çiçekler Nisan-Mayıs ayları arasında üretilmektedir. Drosera dilatato-petiolaris, Drosera petiolaris’ten daha yüksek zemin üzerindeki nemli ve kumlu topraklarda bulunur. Kuzey Bölgesi’nde Darwin yakınlarındaki sahil bölgeleriyle Batı Avustralya’nın kuzeyindeki Kimberley bölgesinde yetişirler.
Drosera Falconeri
1980 yıllarında keşfedilen bu müthiş tür kısa ve geniş yapraklar ile genişliği 2.5 cm’yi bulan dikdörtgen büyük kapanlara sahiptir. Yapraklar yere basık ve bütün bitki koyu bordo renge sahiptir. Kuzey bölgelerin sahil kesimlerinde yaygın olduğu biliniyor. Oval şekilli kapanlar avını yakaladıkları zaman iki yandan avı sararak katlanırlar. Bu yönüyle bazen sinekkapan türünün evrimleşmeden önceki hali olarak düşünülürler.
Bu tür, yüzeysel olarak Venus flytrap’e benzer. Bunu savunan botanikçiler yapışkan yaprak yüzeyinin karakteristiğiyle, avını çekme ve yakaladığında onu sarma biçimi ile sinek kapan bitkisinin benzer olduğunu söylerler.
Drosera Falconeri, tropikal çok yıllıkbir drosera cinsidir. Rozet yapısı Droseralarda yaygın görülen klasik bir yapıdadır. Yapraklar toprağa düz bir şekilde büyür. Tipik yeni büyüyen bir kapan 1.5-2 cm genişliğindedir. Toprağa düz uzanması ve yaprak ayası genişliği ile cins içinde eşsiz olan bir türdür. Yaprak ayası, kapanın merkezinden başlayarak dışa kadar, dokunaç olatak bilinen tutucu mukus bezleriyle kaplıdır. Alt kısmı ise mukus bezi yada tüy bulundurmaz.
Bir yada iki çiçeklenme gösterir ve bunların uzunluğu 8 cm civarındadır. Her çiçeklenme yaklaşık 12 adet pembe veya beyaz çiçek bulundurur. Çiçekler genellikle kasımdan aralığa kadar bir gün süreyle birer birer açarlar. Tozlaştırılmış olsun yada olmasın bir gün içinde kapanırlar.
Kurak mevsimde yapraklar geriye döner ve bitki toprağın yüzeyinin hemen altında soğan benzeri yapılar oluşturarak hayatta kalır. Bu adaptasyon kurumadan kaçınmak için oluşturulur. Sert kil topraklar izolasyon görevi görür. Diğer türler izolasyon için beyaz tüyler kullanırken Drosera Falconeri toprağın alt yüzeyinde oluşturduğu bu yapıları kullanılır.
Uyku dönemi genellikle mevsimin ilk yağmurlarıyla kırılır ve büyüme hızla ilerler. Yeni bir lifli kök sistemi, yeni yapraklar ve çiçeklenme gözlenir. Kısa bir yağışlı sezon ve ani kuraklık büyüme sezonunu önemli ölçüde düşürebilir. Yeni kökler beyaz ve etli olup çoğunlukla su depolama organı olarak hizmet ederken daha eski kökler daha incedir ve çoğunlukla bitkiyi bağlar.
Drosera Lanata
Bu tür kısa yaprak demeti, ince yaprak sapları ve küçük dairesel yaprak uçlarıyla sevimli bir türdür. Yapraklar ve rozetin merkezi yoğun, gümüş renkli yünsü tüylerle kaplıdır.
Avustralyanın kuzey bölgesi ve Queensland eyaletinde bulunur. Yapraklar temel rozet şeklindedir. Sık ve doğrusal yapraklara sahiptir ve yaprak genişliği merkezden çıkıp kapan kısmına kadar 2 mm’ den daha azdır. Yapraklar ve rozetin merkezi yoğun şekilde gümüş renki tüylerle kaplıdır. Bu tüyler kurak sezonlarda bitkinin nemini korumasını ve sabah çiğini yakalamasını sağlar. Yaprak bordo-kırmızı renkte, 2 mm uzunluğunda ve 2.5 mm genişliktedir.
Drosera Ordensis
Bu olağanüstü Drosera türü, Allen Lowrie tarafından keşfedildi ve “Petiolaris Kununurra” olarak adlandırılmaktaydı. Genellikle rozetler (bitki çapı) 7.5- 15 cm civarı olmaktadır. Yapraklar dik, uzun ve geniş olup üzerleri yoğun gümüş renkli tüylerle kaplıdır. Bu da beyaz bir görnüme sahip olmalarını sağlar. Küçük dairesel kapanlar altın yeşili renktedir. Çiçekleri beyaz ve pembe renklerde açar.
Habitatı Avustralyadır. Birçok petiolaris drosera türüyle karşılaştırıldığında, gümüş renkli tüylerle kaplı geniş yapraklara sahiptir. 20 cm’e kadar büyüdüğü rapor edilmiş olmasına rağmen rozet çapı genel form olarak 8 cm civarıdır. Çok yıllık bitkide, sap çok az görülür veya tamamen sapsız bir formda bulunur. Her bitkide sayısız uzun ve tüylü yaprak saplarıyla desteklenmiş yaprak ayaları bulunur. Bunlar neredeyse yuvarlak olan kapanlardır. Kapanlar, eklembacaklı avlarını cezbedip yakalamak için, yoğun şekilde mukus bezleriyle doludur. Bu mukus av yakalandıktan sonra sindirip besinleri emme görevini de yapar. Kurak sezon boyunca bitki küçülür ve uykudaki yapraklar yoğun şekilde gümüş tüylerle kaplanır.
Drosera Ordensis çiçekleri Aralık ayından Nisan ayına kadar açar. Dolu bir çiçek salkımından tek tek açarlar. Beş yapraklı çiçek beyaza yakın pembeliktedir ve 1.5 cm çapındadır.
Drosera Paradoxa
Bu sıradışı form, görünüş olarak yapraklarının tüylü olmaması dışında Drosera Petiolaris ile çok benzerdir. Güneşte iğne dolu bir top gibi büyürler. Çalılar tarafından gölgelenmiş bir alanda diğer bitkilerden sıyrılarak 30 cm’ e kadar uzayabilirler.
Habitatı Avustralyanın kuzey ve batı bölgeleridir. Çok yıllık bitkilerde odunsu gövde ile 30 cm’e kadar uzayabilirler. Yapraklar, doğrusal yaprak sapı üzerinde tek bir merkezden çıkarak dik veya yaş ile birlikte yatay konumda bulunur. Buda çiçeklenme zamanında genellikle 20-35 mm uzunluğunda olur. Etobur yapraklar küresel şekilde, küçük, 2.5-3 mm genişliğinde ve 2-3 mm uzunluğundadır. Çiçeklenme 20-40 cm uzunluğundadır ve pembe ya da beyaz renkli çiçekler üretilir. Temmuz ayından eylüle kadar olan kurak sezonda 50-70 arası çiçekle dolu bir salkım üretirler.
Drosera Paradoxa kumtaşı üzerinde kumlu topraklarda, mevsimlik olarak kuru dere kenarlarında veya kumtaşı çatlaklarında yetişir. Marttan nisan ayına kadar olan ıslak sezonda habitatları genellikle sel baskınları ile dolar.
Drosera Paradoxa’nın doğal habitatı Kimberley bölgesinin kuzey ve batı kıyıları, doğuda Arnhem Land ve kuzey bölgesinde Kakadu Milli Parkı’dır.
Drosera Fulva
Drosera Fulva Avustralyanın kuzey bölgesinde bulunan bir Drosera cinsidir. Yapraklarının yarısı dik yarısı yatık şekilde sıralanmış temel bir rozet yapısına sahiptir. Merkezinden çıkan yapraklar genelikle 2-3 mm boyutunda olur. Yaprak ucunda kırmızı, 2-3 mm boyutunda kapanlar bulunur.
Çiçeklenme 25-45 cm uzunluğunda beyaz renkli, bazende pembe renkli olur. Şubattan mayıs ayına kadar 50 veya üstü çiçek üretimi gözlenir.
Drosera Fulva, sezonluk yağış alan yerlerde ya da sulak alanlarda ıslaklık seviyesi geçici olan nemli ve kumlu topraklarda bulunur. Anavatanı Darwin çevresidir.
Drosera Kenneallyi
Batı Avustralyanın kuzey bölgesinde yer alan Kimberley’de bulunurlar. Yaprakları temel rozet şeklinde toprağa basık bir şekilde sıralanır. Merkenden gelen yaprakların genişliği maksimum 1.5-2.2 mm genişliğinde olur. Yaprak uçlarında kırmızı, 2-3 mm genişliğinde eliptik ve genelde oval şekilli kapanlar bulunur. Çiçeklenmesi 12.5-20.5 cm uzunluğunda olur ve Kasım ayından Aralık ayına kadar 10-20 arası çiçek üretirler.
Drosera Kenneallyi, bataklıkların kenar boşluklarındaki tınlı topraklarda yaşar. Ocak ve şubat aylarında bu tür, sıklıkla yüksek sıcaklıktaki su altında kalır. Bu şartlarda yaşamını sürdürmek için suyun yüksekliğine göre yapraklarının pozisyonunu değiştirir. Böcekleri yakalamak için kapanları suyun yüzeyinde olacak şekilde konumlanır.
İlk toplanması bu türe adını veren Kevin F.Kenneally tarafından 1982 yılında gerçekleştirilmiştir. Benzer habitatlarda bulunması nedeniyle D. Falconeri ile çok yakından ilişkilendirilir. D.Falconeri’den ayrılan özellikleri yapraklarının küçük ve çiçek uzunluğunun kısa olmasıdır. Ancak iki türde birçok karakteristik özelliği ortak barındırır.
Drosera Caduca
Batı Avustralya bölgesinde yetişen çok yıllık bir Drosera cinsidir. Yaprakları kökten çıkan bir veya daha fazla rozet ile sıralanmıştır. Aralık ayından temmuza kadar beyaz çiçekler üretirler. Drosera Caduca beyaz kumlu topraklarda, Augustus Adası’nda ve Edkins’ten Prince Regent Milli parkının güney kısmına kadar olan dere kenarlarında yetişir. Caduca ismi latincedeki caducus’tan gelir ve anlamı “erkenden düşen”dir. Genç yapraklar hariç diğerlerinde böcekleri yakalayan dokunaçların yokluğuna ithafen bu isim verilir. Bu bitki olgun, erişkin yapraklarında yapışkan kapanları olmamasıyla eşsiz bir türdür.
Drosera Darwiniensis
Habitatı Darwin civarındaki Litchfield Milli Parkı’dır. Nispeten daha az bilinen çok yılık bir Drosera Petiolaris complex türüdür. Daha küçük ve düz yapıda olması kolayca tanınmasını sağlar. Neredeyse tamamen çakıllı ve kırmızımsı olan topraklarda yetişir. Temel karakteristik özelliği yapraklarının tüysüz olmasıdır. Güneş ışığı miktarı bitki renginde etkili değildir. Gölgede koyu kırmızı, bol güneşte ise yeşil olarak yetişebilirler.
Drosera Derbyensis
Batı Avustralya’da yetişen çok yılık bir Drosera cinsidir. Kökten gelen bir ya da daha fazla rozetten oluşan dik ve yarı dik yapraklarla sıralı bir yapısı vardır. Yaprak sapları dar 0.8-1 mm genişliğindedir. Yaprak ayası ise 0.5-0.7 mm genişliğindedir. Bitki çiçeklendiğinde ve yünsü beyaz tüylerle kaplandığında yaprak sapı boyları genellikle 35-45 mm uzunluğunda olur. Böcekleri yakalayan yapraklar küre şeklinde ve 2-3 mm’den daha küçüktür. Kapanların üzeri dokunaçlarla kaplıdır.
Her rozet 1 ile 4 arasında çiçeklenme gösterir. Bunların boyları 25-35 cm’dir. Her çiçeklenme marttan haziran ayına kadar 30-50 arası beyaz çiçek üretir. Bitki üst yüzeyi tutucu olmayan beyaz yünsü tüylerle kaplıdır. Kökleri liflidir. Drosera derbyensis, sel sularındaki kumlu topraklarda veya Derby’den Kimberley bölgesindeki Beverley Yaylalarına kadar olan kaya mostralarında yetişir. “Derbyensis” ismi, bitkinin bulunduğu bölgeden gelir. Drosera Lanata ile yakından ilişkilendirilir ancak yaprakların yüzeyinin beyaz yünsü tüylerle kaplı olması ile diğer türlerden ayrılır. Bu özelliği, kurak sezonda bitkini kurumaya karşı aldığı bir adaptasyon olarak düşünülür.
Yetiştiricileri tarafından ısıtılmış suda daha iyi geliştiği gözlenmiştir.
Drosera Broomensis
Batı Avustralya bölgesinde yaşayan, küçük ve uzun ömürlü bir Drosera cinsidir. 1 veya 4 çiçek salkımı oluşturan küçük yapraklar ile sıralı bir rozet yapısı vardır. Şubat ve mart aylarında beyaz çiçekler üretirler.
Drosera Broomensis Kimberley bölgesindeki Broome’nin kuzeydoğusu ve kuzeyindeki kumlu topraklarda yetişir. İsmini yetiştiği bölgeden alan bu Drosera türü, drosera petiolaris ile yakından ilişkilendirilir.