Drosera Nidiformis
Drosera Nidiformis Güney Afrika kökenli muhteşem bir sundew türüdür. Beslenildiği taktirde muhteşem bir potansiyele ulaşan bu drosera türü bol ışık sever. Çabuk büyümesi, bolca tohum üretmesi ve tohumdan kolayca yetişmesi sebebiyle etobur bitki koleksiyoncularının elinde mutlaka bulunur. Şiddetli ışık altında yaprakları kırmızı renk alır. Drosera nidiformis bakımı ile ilgili bilgileri aşağıdan okuyabilirsiniz.
Toprak Karışımı: Drosera Capensis ve Drosera Spatulata gibi birçok etçil bitkiler için kullanılan toprak karışımlarında kolayca yaşayabilir. Kendi karışımımda 1:peat moss 1:perlit 1:kum (silika ya da dere) kullanıyorum. Toprak sürekli nemli kalmalı. Eğer toprağın nemi azalırsa yapraklarındaki yapış yapış olan mukus tabakası azalır. Ben genelde 3-4 parmak su bulundurum kapta. Kaptaki su bittikten sonra tekrar dolduruyorum.
Nem: Drosera Nidiformis çok fazla neme ihtiyaç duymaz ama %30 ve üzeri nem bitkinin gelişimini hızlandıracaktır.
Saksı Boyutu: Drosera Nidiformis her türlü boyuttaki saksıda rahatlıkla yaşayacaktır. Bitki büyüdükçe uzun bir kök sistemine sahip olacaktır o yüzden bitkinin tam anlamıyla gelişmesini istiyorsanız 12 santim ve üzeri saksı kullanmalısınız.
Drosera Nidiformis 1 yaşında
Besleme: Bitkinizi beslemeniz şart değildir. Eğer etobur bitkiniz beslemek istiyorsanız, haftada bir kere besleyebilirsiniz. Etçil bitkinizi beslemek bitkinizin daha sık çiçeklenmeye teşvik edecektir ama bitkiniz herhalükarda çiçek açacaktır. Bitki avını yakalayıp sarmalayarak sindirir.
Bitki Boyutu: Drosera Capensis gibi zamanla gövde oluşturmaz. Yaprakları yukarıya doğru uzar ve yetişkin bir bitkinin yaprakları 6 santime yaklaşabilir. Yeni yapraklar yukarı doğru bakarken yaşlanan yapraklar yere doğru uzanmaya başlar.
Sıcaklık: Sıcak konusunda fazla seçiçi değildir. 35 dereceye kadar rahatlıkla yaşayabilir. Benim bitkilerim 30 derece civarında yaşıyorlar. Bol ışığı sever. Mümkün olduğunca fazla ışık vermeye çalışın.
Dormancy (Kış Bakımı): Kış bakımı dormancy gerektirmez. Tüm mevsimlerde büyümeye devam eder. Etçil Bitkinizi kışın dondurucu soğuklardan koruyunuz. Etobur bitkinizi soğuklarda öldürseniz bile hemen vazgeçmeyin. Kökleri ile çok kolay bir şekilde tekrar çoğaltabilirsiniz.
Çiçeklenme: Drosera Capensis kendi kendine tozlaşan ve çok sayıda tohum üreten sundew türlerinden biridir.
Drosera Nidiformis Çoğaltma Yöntemleri:
Tohumdan Çoğaltma: Tohumdan çok kolay bir şekilde çoğaltabilirsiniz. Tohumlar için soğuk depolama gerekmez. Eğer iyi bir şekilde beslerseniz 1 yılda yetişkin bir bitki elde edebilirsiniz
Yaprak Kesekrek Çoğaltma: Yaprak keserek çoğaltma yöntemi ile bitkinizi kolaylıkla çoğaltabilirsiniz
Kök Keserek Çoğaltma: Bu yöntemle de çok kolay bir şekilde etobur bitkinizi üretebilirsiniz.
Bölerek Çoğaltma: Drosera Capensis gibi zamanla kendi çevresinde bir çok yavru üretir. Bunları isterseniz ayırarak etobur bitkinizi çoğaltabilirsiniz.