Drosera Bakımı
Drosera (Sundew), 170’in üzerinde bilinen türüyle en çeşitli etobur bitkidir. Venusflytrap ile aynı ailedendir. Yapraklarının üzerindeki salgıyla böcekleri cezbeder ve yakaladıktan sonra sindirmeye başlar. Bu salgı damlacık şeklinde ve yapışkandır. Böcekler bu salgılara değdiği zaman yapışır ve kaçamazlar. Yakalandıktan sonra ya bitkinlikten ya da boğularak ölürler.
Bu bitki çoğalmak için muhteşem çiçekler üretir. Üreme, tohumdan olabileceği gibi yapraktan da olabilir. Kökleri genelde zayıf olup; sadece suyu emmek ve bitkinin toprak üzerinde durmasını sağlamak için kullanılır.
Drosera bakımı oldukça kolayı olduğu için Droserayı ev ortamında rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Birçok drosera türü için terraryum’a ihtiyaç yoktur ve bitkinin salgı üretebilmesi için aşırı nem de gerekli değildir.
Drosera Bakımı
Drosera bakımı ile ilgili 3 önemli unsur vardır. Bunlar: sulama, ışık ve topraktır.
Drosera Sulama
Sadece saf su, yağmur suyu, RO suyu, klima suyu gibi az mineralli sular kullanılır. Asla çeşme suyu kullanmayın! Çeşme suyunuz muhtemelen bitkiyi birkaç hafta içinde öldürecektir.
Toprak her zaman nemli tutulmalı ancak; çok ıslak ya da kuru olmamasına dikkat edilmelidir. Saksının altına kap koyarak saksıyı alttan sulayabilirsiniz.
Kış bakımı (Dormancy) gerektiren droseralar için, kış bakımı sırasında suyu iyice azaltın ama yine de toprağın kurumasına izin vermeyin.
Drosera Toprak ve Saksı
Drosera Toprak
Besin değeri az olan hafif asidik topraklarda yetişir. Evinizde ki sıradan bahçe topraklarında kısa sürede ölecektir. O yüzden özel toprakları hariç başka toprak kullanmayınız.
Toprak karışımı olarak peat moss, perlit, silika kumu kullanabilirsiniz. Her yetiştiricinin kendine özel tarifi vardır. Önemli olan toprağın su kapasitesinin yüksek olması ve iyi drenaja sahip olmasıdır.
Drosera Saksı Değişimi
Bitkinin gelişimini hızlandırmak için her yıl bitkinin toprağını değiştirilmeli ve gerekirse daha büyük saksıya konulmalıdır. Toprağı değiştirmek asitliği düzenler, köklerin hava almasına izin verir ve bitkinin güçlenmesine yardımcı olur.
Saksı ve toprak değişimi için en iyi zaman baharın başlangıcıdır. Ama bitkiye istediğiniz zaman saksı değişimini yapabilirsiniz. Saksıyı değiştirirken büyük saksı kullanırsanız kökler için daha sağlıklı olacaktır. Droseralar kökleri için geniş yer olduğu zaman daha hızlı büyüyecektir. Ayrıca derin saksı bitkiye kış sırasında ekstra koruma sağlayacaktır.
Drosera Işık
Birçok drosera parlak güneş ışığından çok hoşlanır. Ne kadar fazla direk gün ışığı verirseniz o kadar hızlı, sağlıklı ve renkli büyürler. En az 6 saat gün ışığı verilmelidir. Ama bu sırada toprağın fazla ısınmamasına dikkat edin. Bunu önlemek için saksınızı köpük bir kaba koyabilirsiniz ya da saksı olarak köpük saksı kullanabilirsiniz. Bu sayede ısı geçişini önlemiş olursunuz.
Eğer güneş ışığından faydalanamıyorsanız 40 wattlık tasarruflu ampul ya da 24 wattlık T5HO floresan kullanabilirsiniz. Işığı, bitkinizin 15-20 santim uzağına yerleştirin. Eğer bitkinin yaprakları açık yeşil ve salgılı değilse ışık şiddetini artırın. Işık yazları 14-16 saat, kışları ise 12 saat açık kalmalıdır. Eski ampul türlerini kullanmayın. Aşırı ısı üretirler ve bitki için gereken ışık spektrumunu vermezler.
Drosera Satın Al
Mağazalarımızda canlı drosera türlerini satın alabilirsiniz. İsterseniz drosera tohum yetiştirme kiti satın alıp etobur bitkinizi kendiniz yetiştirebilirsiniz
Drosera Besleme
Bitkiyi beslemek bitkinin gelişimi için şart değildir. Bitki zaten ev ortamında böcekleri kendiliğinden cezbedecektir. Yetişkin bir bitki için ayda birkaç böcek yeterli olacaktır. Eğer bitkiyi beslemek istiyorsanız yeni yakaladığınız bir böceği kullanın. Yaprağa fazla böcek koymaktan kaçının yoksa yaprak ölecektir. Yine verdiğiniz yaprağa göre büyük böcek verirseniz yaprak yine ölecektir. Et ve türevleri ile beslemeyin sadece böcek kullanın. Kış boyunca bitkiyi beslemek gerekli değildir.
Böcek bulamıyorsanız balık yemi olan kan kurdu (bloodworm) ile besleyebilirsiniz. Saf su ile hafif ıslattıktan sonra kürdan yardımıyla bitkiye verebilirsiniz.
Gübre
Sakın gübre kullanmayın! Gübrelemek bitkinin kökünü kavuracaktır ve bitki en kısa sürede ölecektir. Drosera ihtiyacı olan tüm besini fotosentez yaparak ve böcekleri yakalayarak elde eder.