Cephalotus Bakımı
Cephalotus Sulama
Diğer etobur bitkiler gibi Cephalotus’a da saf su ve türevleri verilmelidir. Mineral seviyesi 50 ppm ve fazlası olan sular Cephalotus için uygun değildir. Yağmur suyu, saf su, RO su, kilima suyu vb suları kullanabilirsiniz. Cephalotusun bir numaralı ölüm sebebi fazla sulamaktır. Toprak her zaman nemli olmalıdır ama asla ıslak değil!
Cephalous asla su dolu kapta bırakılmamalıdır özellikle saksısı kısa ise. Saksı uzun olsa bile bitki sulandıktan sonra saksının altında bulunan kaptaki, fazla suyu dökmek en iyisidir. Bitkiyi alttan sulamak genelde tavsiye edilir.
Cephalotus Toprak
Diğer etobur bitkiler gibi Cephalotus da besin değeri zayıf asidik toprak karışımı tercih ederler. Toprak karışımınızın drenajı yüksek olmalıdır. Kullanılabilecek bazı karışımlar
1: Peaat moss 1: Silika kumu 1: Perlit
1: Peat moss 2: Silika kumu
2: Peat moss 3: Silika kumu ya da Perlit
1: Peat moss 3: Silika kumu ya da Perlit
2: Peat moss 1: Silika kumu 3: Perlit 1: Orkide bark
5: Peat moss 3: Silika kumu 2: Perlit
Canlı Sphagnum moss
Hangi karışımı seçerseniz seçin, toprağın havalandırması ve drenajı yüksek, besince zayıf ve asidik olmalıdır. Asla bahçe toprağı kullanmayın.
Cephalotus Saksı
Saksı Seçimi
Büyük derin saksı kullanmak, toprağı nemli tuttuğu gibi köklerinde fazla ıslak olmasını engeleyecektir. Ayrıca büyük saksıda kök gelişimi daha iyi olacaktır. Cephalotus için köpük saksı köklerinin yalıtımı için ideal olacaktır ama plastik saksı da kullanılabilir. Ne türlü saksı kullanırsanız kullanın deliklerinin fazlaca olduğundan emin olun.
Saksı Değişimi
Saksı değiştirirken köklerine zarar vermemeye dikkat edin. Kökleri çok narin ve kırılgandır. Saksı değişimi bitkiyi öldürmez ama biraz gelişimini geriye atabilir. Kış ya da bahar aylarında saksı değişimi tavsiye edilir böylece geriye atılan zaman gelişme döneminde olmamış olur.
Cephalotus Işık
Cephalotus yarı gölgeli ortamdan tam güneş alan ortama kadar tüm alanlarda rahatlıkla büyütülebilir. Bitki ne kadar güneş alırsa, ibriklerdeki kırmızı renk o kadar ortaya çıkar ve bitki daha sağlıklı olur. Ayrıca tam güneş altında bitkinin boyutu daha küçük olabilir. Gölgeli ve yarı güneş alan yerlerde bitki daha yeşil ve daha büyük olacaktır. Bir çok yetiştirici sağlıklı bir Cephalotus için en az 4 saat direk güneş ışığı tavsiye ediyor.
Cephalotus yapay ışık altında da iyi bir şekilde büyür. 6500K lümen floresan ışığı büyüme için idealdir. Ayrıca 2700K lümen floresan ışığı da çiçeklenme için idealdir. Bahar ve yaz boyunca 16 saat ışık verilmeli kışın ise 12 saate düşürülmelidir.
Cephalotus Sıcaklık ve Nem
Cephalotus yetiştirmesi kolay bir bitki değildir ama biraz ilgi ve özen ile bir çok iklime uyum sağlayabilir. Bitki kışın 2°C soğuğa kadar dayanabilirken yazın ise 40°C sıcaklığa kadar dayanabilir. Ancak 5°C ile 32°C arasında daha iyi gelişecektir. Geceleri sıcaklığın biraz daha serin olmasından memnun olurlar. Yaz aylarında uzun süreli 21°C gibi düşük sıcaklıklar bitkiyi zayıflatır.
Cephalotus yetiştirmek için yüksek nem oranı şart değildir. Düşük nem oranında da iyi bir şekilde yetişebilir. Eğer nem oranı yüksek olursa bundan epey keyif alırlar.
Cephalotus Besleme
Birçok etobur bitki gibi, Cephalotusu beslemek şart değildir. Bitki gereken tüm enerjiyi, fotosentez yoluyla alacaktır. Ancak, Cephalotus zaman zaman beslenmekten hoşlanır ve beslendiği zaman daha hızlı büyür. Tabi vereceğiniz böcek yeni yakalanmış olmalıdır.
Bitkiye gübre kullanacaksanız çok dikkatli olmalısınız bu konuda hiç tecrübeniz yoksa uzak durmanızı tavsiye ederim. Bitkiye gübre verilirken, toprağa gübre gelmemeli yani gübre asla köklerine ulaşmamalıdır. 1.5 litre şişeye yarım çay kaşığı orkide gübresi karıştırıp ayda bir kere ibriklere bir kaç damla damlatın ya da bitkinin yapraklarına spreyleyin.